Home

Achtergrond

Sterke daling prijs melkquotum

De prijs voor melkquotum is in 2006 met 5,8 procent ten opzichte van 2005 gedaald. Dat betekent een daling van een 0,5 procent in geld. Dat blijkt uit de agrarische en landelijke marktcijfers 2006 van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

In totaal hebben zich bij NVM 917 melkquotumtransacties voorgedaan (in 2005: 973) voor een totaalbedrag van 27,2 miljoen euro. Er was wel belangstelling voor melkquotum, maar het kwam niet tot veel transacties omdat de discussie over de afschaffing menig koper tot afwachten bracht. De prijs bood op een gegeven moment ook weinig perspectief. Die daalde van 48,3 euro per kilogram vet in januari naar 33,6 euro per kilogram vet in december.

De verwachting van de NVM is dat de prijzen in 2007 in de buurt van 25 en 30 euro per kilogram vet komen te liggen. Misschien iets hoger omdat het definitief toekennen van de bedrijfstoeslagen in maart 2007 een nieuwe markt zal creëren. In sommige delen van het land zal de vraag volgens de NVM echter afnemen ten voordele van grond. Dat gaat in de toekomst de productiecapaciteit bepalen.

Meer informatie Agrarische en landelijke cijfers 2006

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.