Home

Achtergrond

Spannende verkiezingsdag in Polen

Bij de vervroegde parlementsverkiezingen zondag in Polen wordt een nek-aan-nekrace verwacht tussen de conservatieve regeringspartij Recht en Gerechtigheid (PiS) van premier Jaroslaw Kaczynski en de liberale oppositiepartij Burgerplatform (PO) van Donald Tusk.

Veel zal afhangen van welke partij zijn kiezers het best weet te mobiliseren.
De stemlokalen gaan zondag om 06.00 uur open en sluiten om 20.00 uur. Kort erna worden de eerste prognoses verwacht. De nationale kiescommissie komt waarschijnlijk pas dinsdag met de definitieve einduitslag.
Het Poolse parlement besloot vorige maand, zo'n twee jaar na de vorige stembusgang, zichzelf te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Daarmee moet een einde komen aan een slepende politieke crisis, die veroorzaakt werd door het uiteenvallen van de regeringscoalitie van PiS, de radicale boerenpartij Samoobrona en ultrakatholieke partij LPR.
In de laatste peilingen die vrijdag zijn gepubliceerd stond PO van Tusk zo'n 8 tot 10 procentpunten voor op PiS. Ook in 2005 stond Burgerplatform op winst. Maar met een kiezersopkomst van slechts 40 procent ging de partij van Kaczynski er uiteindelijk met de zege vandoor.
De premier kreeg vrijdag nog een steun in de rug van zijn tweelingbroer, president Lech Kaczynski, die op de Poolse televisie over het ,,enorme succes'' van Polen op de EU-top in Lissabon sprak. De voormalige president, oud-vakbondsleider en Nobelprijswinnaar Lech Walesa stelde zich op dezelfde dag pal achter Tusk op. Een verkiezingswinst van de liberalen is de enige mogelijkheid om een nieuwe PiS-regering te voorkomen, zei Walesa in Kielce.
Andere partijen die vrijwel zeker in het parlement worden gekozen zijn het verbond van linkse partijen LiD onder leiding van oud-president Aleksandr Kwasniewski en de Poolse Boerenpartij PSL. Samoobrona, LPR en andere kleine partijen moeten vrezen dat zij de kiesdrempel van 5 procent niet halen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.