Home

Achtergrond 233 x bekeken

Spaanse komkommerteler maakt haast

Tuinders uit Almería en Granada hebben geprobeerd de komkommerteelt te forceren om zo snel mogelijk te oogsten in oktober.

Dit uit angst voor wat de maand november zal brengen. De Spaanse telers zijn zich ervan bewust dat de aanvoer in november groot zal zijn en dat de internationale markt niet in staat zal zijn de extra aanvoer van de 800-900 hectare tegen goede prijzen op te nemen.

Sinds 10 oktober is de opbrengstprijs per kilo zeer sterk gedaald tot het niveau van € 0,30 per kilo op 19 oktober. Volgens betrokkenen zal de aanvoer in Almería vanaf volgende week rond de 1.200 ton per dag liggen, anderen spreken zelfs over 1.400 ton.

De maand oktober verloopt moeizaam voor de tuinders uit Almería vanwege het tekort aan natuurlijke vijanden voor de bestrijding van bijvoorbeeld Wittevlieg. Tuinders zitten vooral om Orius verlegen.

Wegens dit tekort zijn tuinders weer meer aandacht gaan schenken aan andere preventieve maatregelen, zoals het hermetisch afsluiten van de kas. Enkele tuinders zijn genoodzaakt om de geïntegreerde teeltwijze te verlaten en terug te grijpen op chemische gewasbescherming.

Volgende week nemen redacteuren Jacco Strating en Ton van Leeuwen zelf een kijkje in de Spaanse productiegebieden. Volg de reis via www.weekbladgroentenenfruit.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.