Home

Achtergrond 264 x bekeken

Sociale banden op platteland minder knellend

De van oudsher hechte sociale banden op het platteland worden losser.

Mensen voelen zich vrijer dan vroeger om te kiezen met wie ze omgaan, zo blijkt uit de vandaag gepresenteerde studie van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) naar het sociale leven op het platteland.

"Plattelandsbewoners staan nog steeds voor elkaar klaar, maar hun hulp gaat minder ver en is vrijblijvender dan voorheen. Veel bewoners ervaren dat het platteland de vrijheid van de stedelijke samenleving combineert met de betrokkenheid van de dorpssamenleving'', aldus het SCP.

De SCP-studie 'Het beste van twee werelden. Plattelanders over hun leven op het platteland' is maandag aangeboden aan minister Gerda Verburg (Landbouw). Het is de tweede in het onderzoeksprogramma Sociale Staat van het Platteland. In 2006 verscheen al 'Thuis op het platteland', waaruit bleek dat de leefsituatie op het platteland beter is dan in de stad.

Geen last hebben van de buren is nog steeds een van de voordelen van wonen op het platteland, net als een leefomgeving met ruimte, rust en natuur. Maar de nadelen blijken ook te worden gevoeld. In deze SCP-studie zijn mensen minder te spreken over hun grote afhankelijkheid van de auto omdat de gebieden slecht bereikbaar zijn en weinig voorzieningen hebben.

Andere voordelen van 'buiten' wonen die worden genoemd zijn het sociale leven, prettige omgangsvormen, saamhorigheid en de hulp die vanzelfsprekend wordt geboden als de nood aan de man is. Diezelfde sociale controle blijken anderen echter te ervaren als benauwend.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) was enigzins verbaasd dat ook jongeren aangeven dat ze het leven op het platteland prettig vinden. "Wat blijft er dan overeind van het beeld dat er voor jongeren op het platteland bijna niets te beleven valt? Dat beeld moeten we dan maar eens gaan bijstellen'', aldus Verburg.

Ze maakt zich wel zorgen over de kleine kernen die het zonder basisschool, postkantoor, zorgvoorziening of bibliotheek moeten stellen. Dat moet anders, aldus Verburg die aangaf dat de Tweede Kamer in 2008 10 miljoen euro extra uittrekt voor regionaal beleid. Wat haar betreft gaat een substantieel deel daarvan naar voorzieningen in dorpen en het vitaliseren van het platteland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.