Home

Achtergrond

Smog ontregelt Peking

Zware smog in Peking heeft vandaag tot grote problemen geleid in het weg- en luchtverkeer.

Belangrijke snelwegen in de Chinese hoofdstad zijn afgesloten omdat het zicht nog maar 50 meter bedraagt. Ook zijn duizenden passagiers gestrand op de internationale luchthaven. Door de dichte grijze sluier worden vliegtuigen aan de grond gehouden, meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua.

De belangrijkste weerman van Peking, Sun Jisong, heeft ouderen en kinderen uitdrukkelijk geadviseerd binnen te blijven om te voorkomen dat ze ademhalingsaandoeningen oplopen door de door rook en uitlaatgassen vervuilde mist. "Draag een gezichtsmasker als je vandaag naar buiten gaat'', vertelde Sun zijn stadsgenoten.

Peking, met bijna net zoveel inwoners als heel Nederland, is een van de meest vervuilde steden ter wereld. Vooral de enorme stortvloed aan auto's is daar de oorzaak van.

De stad heeft miljarden euro's uitgetrokken om de stad 'groener' te maken voor de Olympische Spelen in 2008. Maar het resultaat is vooralsnog beperkt.

Het hoofd van het sport- en milieuprogramma van de Verenigde Naties, Eric Falt, zei donderdag in Peking dat schone lucht tijdens de Olympische Spelen een utopie is. Volgens de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Jacques Rogge, moeten sommige competities misschien wel worden verplaatst om de gezondheid van de atleten te beschermen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.