Home

Achtergrond

Shell: olieprijs opgedreven door speculatie

De recordhoge olieprijzen van de afgelopen tijd worden deels opgedreven door speculatie en politieke spanningen en niet door een gebrekkige toevoer.

Dat zei financieel directeur Peter Voser van Shell vandaag in een toelichting op de derdekwartaalcijfers.

"De prijzen lijken te worden opgedreven door speculatie'', aldus Voser. Hij voegde daaraan toe dat er "een politieke premie'' zit in de olieprijs. De bestuurder van Shell steunt hiermee de visie van de OPEC dat er geen problemen aan de aanbodzijde zijn.

"De huidige prijzen zijn moeilijk te verklaren, omdat aan het eind van de dag niemand in de rij staat te wachten voor brandstof'', aldus Voser. De huidige olievoorraden zijn volgens hem voldoende gevuld.

Voser wees er verder op dat "de huidige zwakke Amerikaanse dollar de consument in Europa beschermt tegen te hoge prijzen''. De stijgende olieprijzen vertalen zich daardoor vooralsnog niet in hogere prijzen aan de pomp.

De prijs voor een vat Brent-olie (Noordzeeolie) bereikte donderdag een record van 86,28 dollar. Een daling van de Amerikaanse olievoorraden voedde de angst onder handelaren dat er deze winter in de VS een tekort ontstaat. De afgelopen weken liep de olieprijs op door de spanningen tussen Turkije en Koerdische rebellen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.