Home

Achtergrond 292 x bekeken

Sensus betaalt kwart meer voor cichorei

Sensus betaalt voor de cichoreioogst van volgend jaar 64 euro per ton.

Over de oogst van dit jaar is 51 euro betaald. Dat betekent een prijsstijging van 25 procent.

De contractprijs over de oogst van dit jaar bedroeg € 48,50 per ton cichorei. Daar heeft Sensus € 2,50 bijgedaan, zegt voorzitter Frank Staal van de vereniging van cichoreitelers. "De tussentijdse verhoging was vanwege de extra werkzaamheden die de teelt vroeg in het voorjaar en de zomer."

De contractprijs voor volgend jaar is vastgesteld op 64 euro per ton. Staal: "Over 2006 bedroeg de contractprijs ook € 48,50. Daarvoor was het 56 euro. De gemiddelde opbrengst ligt rond de 40 ton per hectare. Er zijn rond de zevenhonderd cichoreitelers."

De telerscommissie had een hogere contractprijs gevraagd, zegt Staal. "Maar het is een mooie prijs als je kijkt naar het verleden. De vaste cichoreitelers gaan hier wel mee akkoord. Maar als de graanprijzen zo hoog blijven is het de vraag of Sensus de teelt kan uitbreiden met deze prijs."

Sensus heeft eerder aangegeven meer hectares te willen contracteren. Het concern haalt inuline uit de cichoreiwortels. Dat is een oplosbare voedingsvezel die wordt gebruikt als grondstof door de voedingsmiddelenindustrie. Omdat de vraag naar inuline wereldwijd groeit, wil Sensus het areaal uitbreiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.