Home

Achtergrond

Schimmel is niet meer te bestrijden

Het juiste antwoord is C. Latent knolziek is volgens mij het grootste probleem bij het in stand houden van phytophthora. Je brengt de schimmel bij het nieuwe gewas, en die kan dan samen met de kiemen en de stengels weer terug op de plant komen.

De schimmel phytophthora is namelijk niet te bestrijden, die is alleen curatief te behandelen. Met andere woorden: je kunt de plant wel beschermen met allerlei middelen maar niet bestrijden. Ridomil was het enige middel dat phytophthora kon aanpakken. Maar dit middel is ondertussen verboden.

Aardappel-afvalhopen waar latente knollen inzitten zijn een grote potentiële besmettingsbron. Als daar phytophthora in zit, en et gaat dan waaien, dan kan zomaar een heel perceel worden besmet. Het is daarom belangrijk dat er in de pootgoedteelt goed opgelet wordt dat er geen phytophthora voorkomt op de poters. Daarnaast is het zeer belangrijk dat afvalhopen goed worden afgedekt zodat de aardappelen hier niet gaan groeien.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.