Home

Achtergrond 382 x bekeken

Schade aan Spaanse landbouw door noodweer

Noodweer heeft in de Zuid-Spaanse provincie Granada grote schade aan de landbouw veroorzaakt.

De schade aan gewassen en infrastructuur bedraagt meer dan 60 miljoen euro, meldt de Spaanse boerenbond Asaja. De hagelbuien en wolkbreuken teisterden in de maand september en de eerste dagen van oktober het zuiden van Spanje.

Asaja heeft de schade in Granada in kaart gebracht en gerapporteerd aan de regionale overheid, zodat er maatregelen genomen kunnen worden om de getroffen boeren te helpen de schade te herstellen en tegemoet te komen in de kosten.

Vooral de olijvensector heeft zwaar geleden. 5.000 hectare olijfbomen is aangetast. De telers kunnen rekenen op een verlies van 4 miljoen kilo olijven, een zesde deel van de totale oogst. Verder zullen de oogstcijfers van appels, citrusfruit en subtropische vruchten door het noodweer flink lager zijn dan verwacht. Op sommige percelen amandelen en sinaasappelen kan zelfs niets meer geoogst worden. Ook groenteteelten in de open lucht, zoals de tomatenteelt, heeft te lijden gehad.

Naast gewassen, zijn wegen en watergangen ernstig beschadigd geraakt door aardverschuivinkjes en modderstromen.

Of registreer je om te kunnen reageren.