Home

Achtergrond 238 x bekeken

SER-voorzitter invloedrijkste man van Nederland

SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan is de invloedrijkste Nederlander van dit moment.

Dat blijkt uit de top 200 van meest invloedrijke Nederlanders die de Volkskrant vandaag publiceert. Het uitgangspunt voor de lijst is een wetenschappelijke netwerkanalyse van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het is de tweede keer dat de Volkskrant de lijst publiceert. Op de tweede plaats staat Bouwend Nederland-voorman en CDA-prominent Elco Brinkman. Nummer drie in het overzicht is Shell-topman Jeroen van der Veer.

Philips-baas Gerard Kleisterlee en KPN-topman Ad Scheepbouwer completeren de top vijf. Zij wonnen dit jaar aan invloed van oud-ING-baas Aad Jacobs en ABN Amro-topman Rijkman Groenink, die zichzelf vorig jaar nog tot de vijf meest invloedrijke Nederlanders mochten rekenen.

De hoogst genoteerde vrouw is, net als vorige jaar, FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Zij staat op de twaalfde plaats. Het totaal aantal vrouwen in de top 200 bedraagt 29, wat gelijk staat aan krap 15 procent. Net als vorige jaar telt de lijst slechts twee allochtonen.

Winnaar Rinnooy Kan bekleedt naast het voorzitterschap van het belangrijke sociaal-economische adviesorgaan van het kabinet een lange lijst nevenfuncties. Hij werd het afgelopen jaar onder meer voorzitter van de raad van toezicht van het AMC en lid van het Innovatieplatform. Als voorzitter van een Haagse adviescommissie pleitte hij onlangs voor hogere salarissen voor leraren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.