Home

Achtergrond 198 x bekeken

Rusland verlaagt importtarieven zuivel

Rusland gaat de importtarieven voor melk en zuivelproducten verlagen.

De regering heeft de exporttarieven voor tarwe en gerst juist verhoogd. Daarnaast wil zij monopolies in de voedselketen onderzoeken, onder meer in de zuivel.

De aangekondigde acties houden verband met de sterke prijsstijgingen van voedselproducten. Daardoor schiet de Russische inflatie omhoog: deze komt in 2007 waarschijnlijk uit op 9 procent.

De voedselprijzen stegen vorige maand met 1 procent, vooral door duurdere melk, zuivel en zonnebloemolie. Minister Alexei Gordeyev van landbouw heeft aangekondigd deze week een plan in te dienen om zuivelimporten te vergemakkelijken. De lagere tarieven zouden zeker een half jaar gelden, bevestigt handelsminister Elvira Nubiullina.

Bij de granen is afgelopen weekeinde ook al actie ondernomen. De export moet worden tegengegaan door een verhoging van de uitvoerbelasting: plus 10 procent bij tarwe (minimaal 22 euro per ton) en 30 procent bij gerst (minimaal 70 euro per ton). Daarnaast gaat Moskou interventievoorraad verkopen. Ook overweegt Rusland verdere beperkingen op te leggen aan de graanhandel.

Of registreer je om te kunnen reageren.