Home

Achtergrond 222 x bekeken

Ruimere mestexport

Er is vorig jaar 70 procent meer mest geëxporteerd dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van Dienst Regelingen. De grote toename komt voornamelijk door de export van paardenmest en champost. Deze mesttransporten werden onder de oude mestwet nog niet geregistreerd.

Zonder de paardenmest en champost stijgt de mestexport met 15 procent. Bij de export van rundveemest is de opvallendste stijging te zien. Terwijl de afgelopen jaren nog geen 4000 ton rundveemest werd geëxporteerd, ging in 2006 20.147 ton over de grens. Dit gaat echter alleen om mest die via de grensboeteregeling door bedrijven zelf op grond in het buitenland uitgereden wordt.

De totale mestexport in 2006 bedroeg 803.204 ton, een jaar eerder was dat nog 473.572 ton. 280.545 ton daarvan bestond uit paardenmest en overige organische meststoffen. De grootste afnemer van de Nederlandse mest is Duitsland.

De export van varkensmest steeg met 18.000 ton naar 72.7103 ton en die van pluimveemest daalde met 9000 ton naar 346.189 ton. In verband met de vogelpest lag de export van pluimveemest in het begin van 2006 volledig stil.

Over de exportregels van met name bewerkte mest is in de mestsector enige onduidelijkheid. Mestexporteurs vrezen dat de importerende landen de grens zullen sluiten als mest het land niet volgens de regels binnenkomt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.