Home

Achtergrond

Rillandse tomatentelers doen het licht uit

Drie tomatenbedrijven in Rilland hebben besloten de assimilatielampen in de nacht van zaterdag op zondag uit te doen.

Hiermee komen zij tegemoet aan de vraag van de Zeeuwse Milieufederatie die wil dat het die nacht boven Zeeland zo donker mogelijk is.

Aanstaande zaterdag- op zondagnacht is het de Nacht van de Nacht. Dit wordt georganiseerd door Natuur en Milieu en de provinciale milieufederaties om Nederland weer donkerder en mooier te maken. Aan bedrijven en gemeenten wordt gevraagd de lichten uit te doen. De Zeeuwse Milieufederatie heeft de drie glastuinders in Rilland gevraagd die nacht niet te belichten.

"De bedrijven hier laten van zaterdagnacht tot zaterdagochtend 6 uur de lichten uit", zegt Wilko Wisse, werkzaam bij tomatenbedrijf Lans in Rilland. Normaal gesproken gaan de lampen tussen 3 en 4 uur ’s nachts aan tot zonsopgang. Wisse vindt de Nacht van de Nacht een goed initiatief en wil de actie steun betuigen. "Ook wij willen dat de nacht weer nacht wordt, maar ik wil benadrukken dat de tuinbouw er al veel aan doet de lichtemissie te beperken." In Rilland hangen schermen die 85 procent van het licht tegenhouden, maar op termijn willen de bedrijven naar een dichter doek toe. De Zeeuwse Milieufederatie vindt het gebaar van de telers erg sympathiek. "We zijn erg blij dat ze aan onze oproep gehoor geven. Zo wordt de polder toch echt een stukje donkerder. De industrie in de Kanaalzone en het Slotgebed hebben we ook gevraagd."

Volgens een woordvoerder van Natuur en Milieu hebben andere milieufederaties niet aan andere tuinbouwgebieden gevraagd of daar de lampen uitgaan. "De tuinders doen tegenwoordig al veel tegen de lichtuitstoot, dus hebben het niet een dergelijk hoge prioriteit hen te vragen." De Nacht van de Nacht wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Tijdens de nacht van de nacht worden allerlei nachtactiviteiten georganiseerd. De afgelopen jaren trok het 10.000 bezoekers. Dit jaar doen bijna 100 gemeenten mee, dat zijn er twee keer zo veel als vorig jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.