Home

Achtergrond 160 x bekeken

Regeling Energie-investeringsaftrek weer geopend

Boeren die investeren in duurzame energie kunnen in 2007 weer Energie-investeringsaftrek (EIA) aanvragen. Zo kunnen ze 44 procent van de investeringen van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst.

De regeling was vanaf 12 oktober 2006 gesloten omdat het budget op was, maar begin januari is hij heropend. De EIA is wel op enkele punten gewijzigd. Van 21 bedrijfsmiddelen is de beschrijving aangepast en één is er verwijderd.

Daarnaast zijn er 17 nieuwe bedrijfsmiddelen die recht hebben op investeringsaftrek toegevoegd aan de Energielijst. Het gaat hier bijvoorbeeld om een energietussenmeter, systemen voor het benutten van afvalwarmte en energiezuinig technieken voor tuinbouwkassen.

De generieke besparingsnormen zijn vanwege de hogere energieprijzen verlaagd. Energie-investeringen zijn hierdoor namelijk al bij een lagere investering rendabel. Bij installaties voor duurzame energie die generiek gemeld worden, is de eis aangescherpt. In 2007 moet voor ten minste 70 procent gebruik worden gemaakt van duurzame energie, in plaats van 30 procent.

De overheid stimuleert geen standaard biobrandstofproductue-installaties meer. Dit omdat biobrandstoffen tegenwoordig verplicht worden bijgemengd in transportbrandstoffen. Alleen aantoonbaar efficiëntere installaties komen in aanmerking voor de EIA.

Lees ook Ruimere uitvoeringsregeling Energie-investeringsaftrek
Lees ook Wat is er veranderd in 2007

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.