Home

Achtergrond 2 reacties

Rasechte rottweiler minder agressief

Rottweilers met stamboom zijn minder agressief dan hun niet-raszuivere soortgenoten.

Ook vertonen de rasechte rottweilers minder angstgedrag. Dat blijkt uit een onderzoek van twee dierwetenschappers van de Wageningen Universiteit.

Gedragsbioloog Joanne van der Borg en epidemioloog Lisette Graat analyseerden de gegevens van 822 honden uit de totale populatie van ongeveer 14.000 rottweilers in Nederland. Rottweilers zijn in Nederland niet verboden, in tegenstelling tot pittbulls.

In 2001 is in Nederland de zogenoemde Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag-test ingevoerd voor potentieel agressieve honden. Plaatsing van de rottweilers op de lijst van verboden hondenrassen kon worden voorkomen door te bewijzen dat de honden voor zo'n test konden slagen. Pups van ouders die beide voor de test zijn geslaagd krijgen sindsdien een stamboom. Op dit moment is ongeveer de helft van alle rottweilers in Nederland rasecht, aldus de onderzoekers.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim 7 procent van de rasechte rottweilers agressief is tegen vreemden. Bij de niet-raszuivere honden vertoont ruim 16 procent zulk gedrag. De dieren zonder stamboom zijn ook agressiever tegen andere honden, schrikken meer van geluiden en zijn banger voor vreemden.

De wetenschappers stellen dat hun onderzoek bewijst dat de gedragstest zinvol is. Aangenomen kan namelijk worden, dat pups van twee geslaagde ouders zelf ook geen overmatig agressief of angstig gedrag zullen vertonen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hendrik Brand

  Dat de honden met stamboom minder agressief zijn is meer een gevolg van betere socialisering. Vaak groeien honden zonder stamboom de eerste weken op zonder mensen om zich heen

 • no-profile-image

  aidan

  Het lijkt me ook wenselijk dat men ook de omstandigheden bij dit onderzoek betrekt van het houden van de ouderhonden en het socialiseren van de puppies.
  aan de honden zal het niet liggen,meer aan de omstandigheden bij bv broodfokkers.

Of registreer je om te kunnen reageren.