Home

Achtergrond 12 reacties

Publieksvraag week 1

Win een I-Pod. Kies uit drie mogelijkheden de meest voorkomende oorzaak van brandschade op een agrarisch bedrijf.

Er zijn diverse oorzaken van brandschade. Wat zijn de meest voorkomende? Kijk voor nadere informatie op www.interpolis.nl/agro .

Vul de poll op deze pagina in en stuur ons een motivatie via de knop “reageren” hieronder. Je maakt kans op een I-Pod als je je naam en adres achterlaat.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  erwin mol

  Hierbij de motivatie waarom ik in de poll van de publieksvraag deel 1 gestemd heb op elektra, verwarming, laswerk.

  Deze optie is door mij gekozen omdat het een veel grotere kans oplevert op brandschade dan de andere opties. Problemen als blikseminslag en dergelijke zijn veelal onvoorkoombaar terwijl men als agrarier zijnde wel veel kan doen aan het onderhoudt van elektra en de plaatsing van verwarmingselementen. Belangrijk hierbij is dat men goed nadenkt over aantasting van elektra door bijvoorbeeld ongedierte maar ook door het onstaan van slijtage van binnenuit waardoor de elektra oververhit kan worden. Dit is eveneens een gevaar als wanneer er laswerk op onveilige plaatsten gedaan wordt, dat wil zeggen in de buurt van plaatsen met veel spinnenwebben maar ook waar risico bestaat op methaangassen of iets dergelijks. Deze gevaren op zich worden mede versterkt doordat vele boeren niet de kennis in pacht hebben om hiermee proffesioneel en verstandig mee om te gaan.

  Groeten Erwin mol

 • no-profile-image

  Margrit van de Braak, Den Akker 16,

  De reden dat ik als meest voorkomende brandoorzaak "elektra, verwarming, laswerk" heb gekozen is als volgt:
  Natuurlijk zal er een x percentage van branden zijn oorzaak hebben in hooibroei/roken/biogas en ook in opslag/blikseminslag/verwarming. Dit zijn echter vaak de meest duidelijke risico's waar iedere boer zich van bewust is. Een ongelukje zit echter vaker in het spreekwoordelijke hoekje en gebeurt dus eerder bij werkzaamheden die veel regelmatiger voorkomen op de boerderij, waardoor het risico ook hoger ligt. Zoals dus de veel voorkomende (herstel)laswerkzaamheden en het verleggen van elektra om net nog die ene (opgesplitste) stal te voorzien van stroom/verwarming etc.

 • no-profile-image

  Margrit van de Braak, Den Akker 16,

  De reden dat ik als meest voorkomende brandoorzaak "elektra, verwarming, laswerk" heb gekozen is als volgt:
  Natuurlijk zal er een x percentage van branden zijn oorzaak hebben in hooibroei/roken/biogas en ook in opslag/blikseminslag/verwarming. Dit zijn echter vaak de meest duidelijke risico's waar iedere boer zich van bewust is. Een ongelukje zit echter vaker in het spreekwoordelijke hoekje en gebeurt dus eerder bij werkzaamheden die veel regelmatiger voorkomen op de boerderij, waardoor het risico ook hoger ligt. Zoals dus de veel voorkomende (herstel)laswerkzaamheden en het verleggen van elektra om net nog die ene (opgesplitste) stal te voorzien van stroom/verwarming etc.

 • no-profile-image

  e s de jonge

  het goede antwoord is a

 • no-profile-image

  Ruth

  Ik denk dat de meeste brandschade veroorzaakt wordt door elektra, verwarming en laswerk. De laatste jaren zijn de meeste bedrijven uitgebreid, dan wel meer gemachiseerd. Er wordt veel meer van het energienet gevraagd dan vroeger. De vraag is onderhand of deze niet zwaar dan wel overbelast wordt. Hierbij reken ik niet eens de aangevreten kabels dan wel verteerde kabels mee.

 • no-profile-image

  Rina Dirven

  Van een vriendin,wij lezen ook nog steeds "De Boerderij".
  kreeg ik uw website.
  Het is erg interessant en opvoedkundig
  om op deze manier veel onderwerpen onder de aandacht te brengen.
  We wonen een beetje ver weg,maar een i-pod is overal welkom!
  Keep up the good work!
  Groeten,
  Rina Dirven

 • no-profile-image

  Monique

  In 2003 zijn de stallen bij onze woonboerderij getroffen door de bliksem. Een nare ervaring, dat staat voorop, maar volgens mij niet een veel voorkomende oorzaak van brand op een agrarisch bedrijf. Toch heb ik wel eens gehoord dat de kans dat je een blikseminslag meemaakt, groter is dan de kans dat je de staatsloterij wint ... (De blikseminslag heb ik al wel meegemaakt, het winnen van de staatsloterij nog niet).

  Voor deze publieksvraag is, volgens mij, antwoord a het juiste. De meest voorkomende brandoorzaak lijkt mij 'elektra, verwarming en laswerk'. Vaak door achterstallig onderhoud of door onoplettendheid. Uiteraard wens ik niemand brand in zijn bedrijf toe, want in de brand betekent vaak niet uit de brand ...

 • no-profile-image

  R. Verhage

  Ik denk dat de meeste branden veroorzaakt worden door antwoord A. Als je alleen al ziet hoeveel stroom draden er door een gebouw lopen en er steeds maar weer meer en grotere machines aangehangen worden, kan het niet anders dan dat er een keer stekkers aanelkaar vast bakken of dat er een lasdoos begint te smelten. En dan hebben we ook nog natuurlijk het lassen en slijpen wat op de werkbank naast een poetsdoek gebeurt. Meestal gaat het goed, maar het hoeft maar een keer fout te gaan.

 • no-profile-image

  W.Splinter

  De oorzaak van de meeste brandschade is elektra verwarming en laswerk. Je hebt niet altijd in de gaten waar de zwakke plekken zitten. Het effect van b.v. kortsluiting is vaak onverwacht een ramp.

 • no-profile-image

  elly van zeeland

  hallo, wat is de meest voorkomende oorzaak van brandschade op een agrarisch bedrijf? het antwoord is A door elektra,verwarming,laswerk.
  ook wij houden het nieuws uit holland nog altijd bij.

 • no-profile-image

  Judith Nijboer

  Met veel brandbare stoffen zoals stro en hooi zit een brand met lassen of een kachel in een klein hoekje

 • no-profile-image

  jacqueline maas brandweervrouw

  De oorzaak van de meeste brandschade is elektra laswerk en hooi en stro broei. vroeger werd dat nog gecontrollerd . ik werk zelf bij de brandweer ik kom het vaak voor of brand bij de machine kamer. Dus heel belangrijk een brandblusser van 9 kilo in de stal hebben hagen binnen handberijk. En als er brand buiten een goed hekwerk hebt of draad dat je snel mogelijk u dieren er uit kan halen dat ze dan niet over u hele berijf heen lopen. Wat koeien of andere dierne lopen zo weer de vlammen zee weer in dat is hun instingt Let daar goed op!!!

  groetjes brandweer vrouw jacqueline uit linde

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.