Home

Achtergrond 212 x bekeken

Prijsgolf grondstof bereikt winkel nog niet

De forse prijsstijgingen dit jaar in agrarische grondstoffen zijn nog nauwelijks of niet merkbaar voor de Europese consument.

Tarwe, mais en zuivel zijn fors duurder geworden voor de voedingsproducenten, maar deze prijsgolf laat zich nog niet vertalen in een stevigere rekening voor het boodschappenmandje dat de consument bij de kassa's afrekent.

Grote Europese zuivelconcerns hebben aanzienlijke prijsverhogingen aangekondigd. Zij willen de verkoopprijzen op korte termijn met zo'n 10 tot 15 verhogen, om zodoende de gestegen grondstofprijs zo veel mogelijk te compenseren. Prijsmetingen in de winkels in de verschillende EU-lidstaten wijzen uit dat de prijsstijging vorige maand voor melk en kaas beperkt bleef tot minder dan 2 procent ten opzichte van een jaar geleden. In Frankrijk lagen de prijzen zelfs een fractie lagen dan vorig jaar.

Brood en granen zijn volgens de laatste schattingen 3,4 procent duurder dan in 2006. Deze prijsstijging is nauwelijks hoger dan de gemiddelde prijsstijging van 3 procent bij voeding in de hele EU.

Wat dat betreft hebben de groenten veel meer invloed op de gemiddelde prijsstijging bij voeding in de EU. Gemiddeld werd vorige maand voor aardappelen en groenten 6,3 procent meer betaald dan een jaar geleden. Met name in Zuid- en Oost-Europa moeten consumenten veel dieper in de buidel tasten om groenten op tafel te kunnen zetten. In 7 van de 27 lidstaten ligt de groenteprijs bijna 20 procent hoger dan vorig jaar.

Nederlandse consumenten hebben volgens prijsmetingen van het CBS nog helemaal geen klagen. Melk is weliswaar 8,4 procent duurder geworden, maar het totale pakket aan voedingsmiddelen was in september zelfs nog iets goedkoper dan in 2006. Europees gezien bungelt Nederland dan ook helemaal onderaan in de ranglijst van prijsstijgingen bij voedingsmiddelen in de winkel.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.