Home

Achtergrond

Prijs van Nordmannsparen stijgt door gigantische vraag

De prijs van een kerstboom zal dit jaar duurder uitvallen.

Dit zegt de Ardense Unie van Sparrenkwekers. Deze Belgische organisatie vermoedt dat de prijs van een gemiddelde Abies nordmanniana (Nordmannspar) zo'n tien tot twintig procent meer zal gaan kosten, afhankelijk van de grootte.

"Voor een gemiddelde boom van 1,75 meter betaal je al snel € 22 euro. In 2006 was dat nog € 20", zegt Dominique Raymackers van de Ardense Sparrenkwekers in het dagblad Het Laatste Nieuws.

Oorzaak van de prijsstijging is de gigantische vraag naar deze bomen in Europa. "De Europese kwekers hebben berekend dat ze dit jaar zo'n 4 à 5 miljoen Nordmannsparren te kort komen om te voldoen aan de vraag van de consumenten", aldus Raymackers. "Steeds meer mensen - vooral in Oost-Europa - zetten een kerstboom. Daarbij komt dat de Europese Unie de subsidies voor kerstboomboeren fors teruggeschroefd heeft. Vooral in Denemarken is het aanbod omlaag gegaan".

De traditionele Belgische groene spar zou hier eventueel van kunnen profiteren. Raymackers: "Maar de groene spar is helemaal uit de mode en verliest jaar na jaar terrein op de blauwglanzende Nordmann, die al 65% van de markt in handen heeft. Ik verwacht geen terugkeer van de groene spar. Mensen zullen volgens mij gewoon de extra euro's voor de Nordmann ophoesten."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.