Home

Achtergrond 394 x bekeken

Prijs grasland gestegen, prijs akkerbouwland gedaald

De gemiddelde prijs voor grasland is in het vierde kwartaal van 2006 met 1,39 procent gestegen naar 27.937 euro per hectare. De gemiddelde grondprijs voor akkerbouwland is daarentegen in het vierde kwartaal van 2006 licht gedaald. Dat blijkt uit gegevens van het Kadaster.

Gemiddeld werd 29.847 euro per hectare akkerbouwland betaald, terwijl het prijsniveau in het derde kwartaal met 30.602 euro nog boven de 30.000 euro per hectare lag. Dit is een daling van 2,5 procent. Het gemiddelde prijsniveau van grond is in vergelijking met vorig jaar gestegen. Het prijsniveau voor grasland ging met 7 procent omhoog, terwijl het niveau voor akkerbouwland 1,6 procent hoger ligt.

De belangrijkste oorzaak voor de prijsstijging is het mestbeleid. Door het nieuwe mestbeleid dat in 2006 van kracht werd zijn vooral melkveebedrijven gaan investeren in grond. Ook varkensbedrijven zijn door de goede varkensprijzen en de hoge druk op de mestmarkt actiever geworden op de grondmarkt. Door de gunstigere financiële situatie in de akkerbouw neemt de vraag naar grond ook vanuit deze sector toe.

Meer informatie Kwartaalcijfers Kadaster

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.