Home

Achtergrond

Praktijkproef met inenten van tomaten tegen PepMV gestart

Op grote schaal wordt in de praktijk een proef opgestart met cross-protection tegen pepinobesmetting.

Door een jonge teelt met een milde virusstam onder gecontroleerde omstandigheden te besmetten, moet in een later stadium erger worden voorkomen. Aan het onderzoek doen 15 telers mee met een totaal teeltoppervlakte van 200 hectare.

Het onderzoek gaat in het nieuwe teeltseizoen van start. Op een aantal bedrijven waar gewerkt wordt met belichting, is de nieuwe planting al geïnfecteerd met de milde variant van het virus. De infectie moet een zware aantasting door een agressieve stam voorkomen.

De omstandigheden waaronder het virus wordt ingebracht in de plant varieert van teler tot plantenkweker. Projectleider Leo Looije van het particuliere adviesbureau Valto in Oosterhout (NBr.) legt uit: "De plantenkweker bepaalt op welk moment het mogelijk is om het virus in de teelt te brengen. Om risico’s op andere besmettingen te voorkomen, moet het inenten gebeuren in een zo vroeg mogelijk stadium van de teelt. Maar niet alle plantenkwekers kunnen of willen hier medewerking aan geven. We zijn nog met hun in gesprek hierover."

Onderzoeklaboratorium Groen Agro Control in Delfgauw (ZH) verricht gedurende het teeltseizoen de metingen op de diverse bedrijven. Zij deden al eerder onderzoek naar deze vorm van cross-protection in 2006.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.