Home

Achtergrond

Prachtig weer bij peenoogst op zware kleigrond

Medewerkers van akkerbouwer Adolf Bruins in het Noord-Groningse Oudeschip zijn druk in de weer met de peenoogst.

Het oogsten gaat op dit perceel iets trager dan normaal. De grond is hier erg zwaar. Gelukkig is het weer prima en de grond redelijk droog. "De peen zijn van prima kwaliteit", vertelt Bruins. "Ze zijn wat kort, vanwege de zware grond, maar verder goed." Bruins is zelf met een paar medewerkers op het erf bezig met het sorteren en inschuren van de wortelen. De komende dagen moet nog twaalf hectare worden binnengehaald. Bruins had in totaal 19 hectare peen staan. Het product gaat de opslag in, maar niet alles op het eigen bedrijf. "Ik zit zelf al redelijk vol, omdat ik ook veel aardappels heb", vertelt Bruins. Hij is van plan de peen eerst te bewaren en ze pas te verkopen wanneer de prijs hem het beste lijkt. Foto Jan Bouwman

Vleeskoeien in de ochtendzon, in een berijpt weiland aan de Bornego in Luinjeberd. Foto Alex de Haan

Varkenshouder Jaap van der Meer kijkt toe bij het malen en inkuilen van de corn cob mix op zijn bedrijf. De CCM werd geoogst door loonbedrijf Gebr. Jansen uit Vlagtwedde. De opbrengst per hectare bedroeg volgens Henk Jansen ongeveer 12 ton. De teelt van mais voor de oogst als CCM of korrelmais neemt de laatste jaren sterk toe in het Oost-Groningse Westerkwartier. Loonbedrijf Jansen oogst dit seizoen zo’n 700 hectare als corn cob mix of als geplette korrelmais. Het loonbedrijf verwacht de komende vier weken nog druk te zijn met de oogst. Foto Roelof Stroetinga

Een medewerker van Loonbedrijf Van Velthoven uit De Lier controleert het mechanisch ruimen van verdroogde tomatenbladeren. "Om op arbeid te besparen worden de bladeren die tijdens de teelt van de plant worden geplukt, op een doek onder de goot gegooid", aldus Marcel van Veldhoven. "Tegen het einde van de teelt wordt onze hulp ingeroepen om dit verdorde blad te verwijderen. Met een machine wordt het doek met blad en al naar voren getrokken en in een container samen geperst. Later volgen op dezelfde manier het gewas en de steenwolpotten." Foto Roel Dijkstra

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.