Home

Achtergrond 1 reactie

Potgrond en substraten nog duurder dan verwacht

Potgrond en substraten worden het komende seizoen nog duurder dan verwacht, zo meldt de Nederlandse Vereniging van Potgrondfabrikanten (NVP).

Ook op de Internationale Hortifair werden deze week dit soort signalen opgevangen. De NVP kan geen exacte percentages van de verhoogde prijs geven, maar de vereniging gaat ervan uit dat de professionele tuinbouw en de hobbymarktsector te kampen krijgen met aanzienlijke prijsstijgingen.

Het leeuwendeel van de grondstoffenleveranciers kondigde al enige tijd terug behoorlijke prijsverhogingen aan. Het zijn vooral de potgrondproducenten, die nu genoodzaakt zijn de uitzonderlijke prijsstijgingen door te berekenen. Dat komt omdat zij de grondstof veen als belangrijkste component van hun eindproduct gebruiken.

De stijgingen kennen verschillende redenen. Vooral de verhogingen van de transport- en energiekosten tellen zwaar mee. Ook de prijzen van pallets, plastic verpakkingsmateriaal en meststoffen zijn sterk verhoogd. Meetelt eveneens dat de lonen in bijvoorbeeld de Baltische staten in de afgelopen jaren fors zijn gegroeid.

Een incidenteel aspect dat een prijsverhogend effect kent is de verregende zomer in de Baltische landen, Duitsland, Finland en Ierland, waar veel potgrond en veen vandaan komt. De turf is daardoor vochtiger en hoger in gewicht. Het gevolg is dat er minder kan worden geladen en de transportkosten automatisch toenemen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    willemkoolmees

    Ik heb net een vracht potgrond gehad en die is nog nooit zo droog geweest.
    De transportkosten betaal ik apart en die zijn nog steeds hetzelfde!!
    Gezamelijk besloten de prijzen op te drijven zeker!!

Of registreer je om te kunnen reageren.