Home

Achtergrond 414 x bekeken

Populier met konijnen-gen bestrijdt gif

Populieren met een extra gen kunnen worden ingezet bij het opruimen van bodemvervuiling met allerlei organische stoffen.

De bomen kunnen zelfs koolwaterstoffen uit de lucht opnemen en afbreken. Dat melden Amerikaanse wetenschappers deze week in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Dit berichtte NRC Handelsblad gisteren.

De transgene bomen zijn voorzien van een konijnen-gen dat de code bevat van het enzym P450 2E1. Dit enzym, dat bij zoogdieren vooral in de lever actief is, is een 'alleskunner'. Het breekt allerlei ingewikkelde moleculen af tot kleine brokstukjes.

Populieren kunnen van zichzelf al een klein beetje organische verbindingen afbreken, maar bomen die zijn voorzien van het konijnen-gen blijken dat tot honderd keer zo efficiënt te doen. Om te kunnen functioneren heeft P450 hulpenzymen nodig. Kennelijk zijn die in de boom voldoende aanwezig en sluiten ze naadloos aan op het dierlijk enzym.

Een groot obstakel voor het op grote schaal inzetten van genetisch gemanipuleerde populieren is dat er nog geen goede oplossing is gevonden om te voorkomen dat de genen zich ongewild verspreiden. Populieren laten zich door de wind bestuiven en genereren in het voorjaar grote hoeveelheden stuifmeel. Zonder maatregelen zou het konijnen-gen dan ook in de natuurlijke populatie van populieren terechtkomen, een ongewenst effect.

De onderzoekers stellen voor de transgene populieren voorlopig te kappen voordat zij in bloei komen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.