Home

Achtergrond 222 x bekeken

Poolse werknemers blijven in trek

De werkgelegenheid voor Polen blijft groeien. In 2005 werkten zeventigduizend Polen een deel van het jaar in Nederland, iets meer dan in 2004.

Ten opzichte van 2000 is sprake van een verdrievoudiging, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal Polen dat tijdelijk in Nederland werkt, groeit gestaag sinds 2000. Het gaat daarbij om werknemers die in Polen wonen en tijdelijk naar Nederland komen om te werken. Een groot deel vangen doet dat via een uitzendbureau. De gemiddelde duur van zo'n baan is drie maanden.

Eén op de drie Poolse werknemers in Nederland had in 2005 meerdere kortdurende banen. In totaal werden honderdduizend banen door Polen ingevuld, drie keer zoveel als in 2000. Het aantal Poolse uitzendkrachten was in 2005 meer dan vier keer zo groot als in 2000.

Niet alleen het aantal tijdelijke werknemers uit Polen groeit, ook is een stijging te zien van het aantal Polen dat in Nederland is komen wonen. Eind september 2005 bestond deze relatief kleine groep uit elfduizend werknemers, onder wie zevenduizend vrouwen.

De meeste werknemers uit Polen die in Nederland wonen, werken in de dienstensector, zoals de gezondheidszorg, de handel en de zakelijke dienstverlening. Bijna een kwart van hen is uitzendkracht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.