Home

Achtergrond

Plasterk maakt honderd nieuwe monumenten bekend

Minister Ronald Plasterk (OCW) maakt maandag een lijst bekend van honderd nieuwe monumenten, die stammen uit de 'Wederopbouwperiode', van 1940 tot en met 1958.

Bekende gebouwen op de lijst zijn onder meer het provinciehuis in Arnhem, Hoogovens in IJmuiden, het Monument op de Dam, de Erebegraafplaats in Bloemendaal, het NS-station in Zutphen en de radiotelescoop in Dwingeloo.

De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) noemt het logisch dat in de voordracht veel monumenten uit het door oorlogsgeweld getroffen Rotterdam staan. Verder staan er veel kerken op, "want die werden destijds met voorrang gebouwd om het culturele en sociale leven weer te herstellen en de geestelijke veerkracht te tonen''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.