Home

Achtergrond 246 x bekeken

Parlement wil Ter Horst leiding geven bij rampen

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de minister van Binnenlandse Zaken de leiding op zich kan nemen bij een grote ramp.

Mocht het kabinet zich tegen dit voorstel verzetten, dan zullen de Kamerleden zelf het initiatief nemen om de minister deze taak toe te bedelen.

Dat is vandaag gebleken tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken vindt zelf ook dat één bewindspersoon knopen moet kunnen doorhakken bij een grote ramp. Zij denkt daarbij aan haar eigen functie of die van de minister-president. Momenteel heeft de minister van Binnenlandse Zaken uitsluitend een coördinerende rol bij rampen.

Ter Horst heeft afgelopen zomer al aangekondigd dat zij voortaan zelf de leiding wil nemen bij grote rampen. De minister voegde daar aan toe dat ze nog dit jaar met een voorstel komt om te regelen dat zij, of desnoods de premier, in zo'n geval besluiten kan doordrukken.

"Het gaat mij erom dat bij een ramp die de verantwoordelijkheid van diverse departementen overstijgt en waar tegengestelde belangen kunnen spelen, er iemand moet zijn die de knoop kan doorhakken en zegt: die kant gaan we op.'' De minister benadrukte dat dit bij de meeste rampen niet nodig zal zijn. "Maar we moeten het wel regelen.''

Een ramp die slechts één departement raakt, kan worden aangepakt door de betreffende minister. Bij een nieuwe uitbraak van mond- en klauwzeer kan minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) de zaak dus zelf afhandelen. Pas bij een ramp die diverse departementen raakt, zou de minister van Binnenlandse Zaken of de premier zich ermee moeten bemoeien.

De oppositiepartijen SP en VVD hechten dermate veel belang aan een duidelijke leiding dat zij zelf een initiatiefvoorstel zullen indienen, mocht het kabinet het plan van Ter Horst afwijzen. De PvdA en PVV zegden vandaag toe zo'n voorstel te zullen steunen. Het CDA sprak zich uit voor een heldere taakverdeling bij rampen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.