Home

Achtergrond

PD doet onderzoek tomatengeelkrulbladvirus

De Plantenziektenkundige Dienst (PD) is gisteren begonnen met het onderzoek bij circa 20 tot 25 tomatenbedrijven in de buurt van Zevenhuizen en Bleiswijk.

Dit naar aanleiding van het gevonden tomatengeelkrulbladvirus bij vier tomatenbedrijven begin oktober. De uitslagen van dit onderzoek worden in de loop van volgende week verwacht.

Het onderzoek moet uitwijzen hoe groot de besmetting is en hoe er in de toekomst het beste met dit nieuwe virus moet worden omgegaan. Omdat het virus zich vooral in de kop van de plant laat zien, neemt de PD bij het onderzoek bij de tomatenbedrijven in geval van symptomen monsters van de kop van de plant.

De PD heeft begin oktober op 4 bedrijven in omgeving Zevenhuizen en Bleiswijk het virus vastgesteld. Dat was zowel op bedrijven met een oud tomatengewas als met een herfstteelt tomaat. "Het aantal besmette planten bij deze bedrijven is beperkt gebleven en dus is de concrete schade klein", aldus Jeroen Kavelaars van de PD.

De betreffende bedrijven hebben de besmette planten moeten weghalen en de telers moeten ongeveer twee maanden vrij zijn van de tabakswittevlieg (Bemisia tabaci). Deze bemisia-vrije periode heeft te maken met de levenscyclus.

Volgens de PD laat het virus karakteristieke symptomen zien op de plant en dan vooral in de kop van de plant. Kavelaars raadt telers aan zich bekend te maken met de symptomen. Hoe het virus in Nederland is gekomen, is onbekend, maar volgens de PD is het niet mogelijk dat een besmette tabakswittevlieg de afstand zelfstandig naar Nederland heeft afgelegd. "Het kan bijvoorbeeld met plantmateriaal zijn meegekomen." Volgens Kavelaars is de incubatietijd van het virus twee tot vier weken.

Het virus is niet zaad-overdraagbaar en wordt ook niet via contact overgebracht. De tabakswittevlieg speelt namelijk een cruciale rol in de overdracht van de besmetting. Mohammed Shettion, fyto-patholoog bij Groen Agro Control weet dat een tabakswittevlieg het virus ongeveer 20 dagen lang bij zich kan dragen en dus overbrengen. "De nakomelingen dragen het virus niet meer." Volgens hem zijn er ook verschillende waardplanten voor het virus, zoals paprika, snijbonen en verschillende sierteeltgewassen. "Een besmette paprikaplant laat echter geen symptomen zien."

Zie ook actueel thema op de site van weekblad Groenten en Fruit over tomatengeelkrulbladvirus

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.