Home

Achtergrond 587 x bekeken

Overbrengen grond naar privévermogen voor woningbouw is belast

Bij het overbrengen van een stuk landbouwgrond naar het privé-vermogen voor de bouw van een bedrijfswoning is er sprake van bestemmingswijzigingswinst waarover belasting moet worden betaald. Dat heeft de Rechtbank van Breda bepaald.

Een landbouwer rekende zijn bij het bedrijf gelegen bedrijfswoning tot het ondernemingsvermogen. Vanwege de slechte staat van de woning besloot hij een nieuwe te bouwen. Hiervoor is een stuk grond wat eerst in gebruik was als weiland en waarop kippenschuren stonden overgebracht naar het privé-vermogen.

Hij kreeg hierover een aanslag van de belastingadviseur, maar het kon volgens de landbouwer belastingvrij. Hij deed hierbij een beroep op ruilarresten omdat hij reeds over een woning op het bedrijfsperceel beschikte. Daarnaast deed hij een beroep op het vertrouwensbeginsel. De taxateur zou hebben verklaard dat de waarde in het economisch verkeer WEV gelijk was aan de waarde in het economisch verkeer met agrarische bedrijfswoning.

De Rechtbank volgt echter de belastinginspecteur. De overbrenging naar privévermogen is belast. Nu de grond van de oude woning tot het ondernemingsvermogen hoorde en de ondergrond van de nieuwe woning tot het privévermogen gaat behoren, kan niet worden gezegd dat de ondergrond van de nieuwe woning in het ondernemingsvermogen van de landbouwer dezelfde plaats inneemt. Tot slot is de Rechtbank van mening dat de landbouwer wist of moet hebben geweten dat de taxateur van een verkeerd standpunt is uitgegaan.

Meer informatie Volledige uitspraak van de Rechtbank van Breda

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.