Home

Achtergrond 251 x bekeken 2 reacties

Oud-minister Henk Vredeling overleden

Oud-minister Henk Vredeling is op 82-jarige leeftijd overleden.

Een bericht van Het Parool hierover is vandaag door betrouwbare bronnen bevestigd. Vredeling (PvdA) was onder meer minister van Defensie en Europees Commissaris. Hij wordt morgen in besloten kring gecremeerd.

Hendrikus Vredeling werd op 20 november 1924 in Amersfoort geboren. In de Tweede Wereldoorlog was hij actief in het verzet. Vredeling studeerde aan de Landbouwhogeschool in Wageningen en was werkzaam bij agrarische organisaties.

In 1956 werd hij in de Tweede Kamer gekozen, waar hij vooral optrad als landbouwwoordvoerder. Later zat hij tevens in het Europees Parlement (destijds een dubbelfunctie met het Kamerlidlidmaatschap).

Vredeling werd minister van Defensie in het kabinet-Den Uyl (1973-1977). Hij drukte de aanschaf van de F16 door. Protesten uit zijn eigen partij deed hij af met de woorden "Congressen kopen geen straaljagers''.

Na zijn ministerschap werd Vredeling Europees Commissaris, belast met de portefeuille sociale zaken en werkgelegenheid. Deze post vervulde hij tot 1981. Hij was tevens vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Daarna had hij nog diverse functies, waaronder lid van de Emancipatieraad en de Adviesraad Vrede en Veiligheid.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  een critische lezer

  Vredeling was toch minister van defensie?
  Als er dringende zaken waren, dan was ie meestal zoek.
  Gingen ze een paar café's
  af en dan vonden ze hem wel ergens.
  Zuipen dat konden die socialisten als de beste.
  De allerbeste was trouwens Pronk, maar ik ken er nog wat van die
  rooie zuipschuiten.

 • no-profile-image

  Jan Braakman

  Henk Vredeling is overleden, op 82-jarige leeftijd. Maar dat is toch nog vijftien jaar later dan het PvdA-partij voor mogelijk had gehouden.
  In 1992 was ik voor het Agrarisch Dagblad op zoek naar mensen die een bijzondere relatie met de landbouw of met boeren hadden. We wilden de mensen een gastcolumn laten schrijven. Ik dacht aan Henk Vredeling, oud-minister en oud-Europees commissaris. Vredeling, zo wist ik, had in de oorlog ondergedoken gezeten op een boerderij in het Gelderse Laren, ongeveer een kilometer van de plek waar ik geboren ben. Dat moest een aardig verhaal kunnen opleveren.
  Ik belde het partijbureau van de PvdA. Of zij me konden helpen aan het telefoonnummer van Henk Vredeling. Het was even stil aan de andere kant. Ik hoorde een mengeling van verbazing en onthutsing. 'Vredeling? Die is toch al dood!', was het antwoord van de PvdA'er.

  (zie ook: http://braakblog.blogspot.com)

Of registreer je om te kunnen reageren.