Home

Achtergrond

Organisaties vragen strengere EU-regels zoo's

Dieren in dierentuinen, circussen en dolfinaria moeten een beter leven krijgen, stelden 25 organisaties voor dierenwelzijn vandaag in Brussel.

Ze vragen de Europese Commissie om duidelijker regels met minder uitzonderingen en met betere controles. "Het liefst willen we een compleet verbod op het gevangen houden van dieren, maar dat is helaas niet haalbaar'', zei Daniël Turner, manager van de samenwerkende organisaties.

Veel EU-landen staan nog wilde dieren toe in de circa duizend circussen in de EU. De dieren lijden er onder de krappe ruimte, vele vervoer en lawaai, vinden de organisaties.

In de 58 dolfinaria mogen kinderen soms meezwemmen met dolfijnen, wat volgens de dierenbeschermers onnatuurlijk is. Door de stress in de krappe ruimte leven dolfijnen korter en krijgen minder nakomelingen.

"Europese regels gaan vooral over boerderijdieren, zelden over dieren in gevangenschap'', klaagde Viviane McKenna van Born Free Foundation. Met tranen in de ogen wees ze op de dierentuin van Berlijn, bekend van ijsbeerwelp Knut. "De olifanten gaan daar 's nachts nog aan de ketting. Hebben ze dan helemaal niets geleerd over dieren?''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.