Home

Achtergrond

Organisaties luiden noodklok na overstromingen Afrika

Grote VN-organisaties als het Wereld Voedsel Programma (WFP) en Unicef hebben gewaarschuwd voor hongersnoden en uitbraken van ziektes in grote delen van Afrika die recent zijn getroffen door overstromingen.

Zorgen zijn er vooral over de humanitaire situatie in delen van Uganda, waar het WFP al onvoldoende fondsen heeft om een dreigende hongersnood af te wenden. Unicef is momenteel vooral bezig met een grootschalige humanitaire actie in Burkina Faso, Togo en Ghana. Unicef verstrekt er voedselhulp en deelt zaaigoederen uit, totdat er een nieuwe oogst is.

Veel landen in Afrika worden geteisterd door overstromingen als gevolg van zware regenval. In sommige gebieden was sprake van de zwaarste overstromingen sinds 75 jaar. Volgens de jongste gegevens zijn in totaal 800.000 mensen getroffen in twaalf verschillende landen (Mali, Burkina Faso, Mauritanië, Niger, Nigeria, Ivoorkust, Senegal, Gambia, Liberia, Togo, Sierra Leone, Benin en Ghana). Honderdduizenden proberen een veilig heenkomen te vinden.

In Togo is de situatie de afgelopen dagen snel verslechterd door nieuwe overstromingen in het zuiden. Door het snel stijgende waterpeil was de overheid van Togo in september genoodzaakt een enorme stuwdam die op barsten stond, te openen. Dit water is met vernietigende kracht zuidwaarts gestroomd en heeft grote delen van het vruchtbare land in het zuidelijk gelegen merengebied voor de aankomende jaren verwoest.

De bevolking is nagenoeg afgesloten van hulp, aldus Unicef. Slachtoffers proberen in primitieve kano's medische posten te bereiken. In Ghana en Burkina Faso zijn honderdduizenden mensen dakloos geworden. De huizen, vaak niet meer dan lemen hutten, zijn niet bestand tegen de enorme regenval. Hele dorpen zijn daardoor de afgelopen maanden weggevaagd. De oogsten zijn verwoest.

In Ghana zijn de eerste gevallen van cholera, dysenterie en diarree geconstateerd. Het water trekt muggen aan en het aantal gevallen van malaria is in dit gebied daardoor verdubbeld. Latrines zijn niet meer te gebruiken, waardoor mensen hun behoefte buiten moeten doen en de kans op uitbraak van cholera toeneemt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.