Home

Achtergrond 1 reactie

Oranjes luxe jacht

Ik schreef het al eerder, de plezierjacht snap ik niet zo. Goed dat de dierenpartij kritisch kijkt naar de Oranjes. Hun luxegeschiet op onze kosten straalt negatief af op nuttige jacht.

Wie idolaat is van de Oranjes moet hier stoppen met lezen, ik waarschuw maar even. We gaan het namelijk hebben over de Oranjes en hun jachtgeweren. Onze vorstin, haar kroost en ongetwijfeld nu en dan wat vrinden mogen graag jagen. Hierop is al jaren kritiek. Want het gaat niet om nuttige jacht, het gaat om drukjacht, schieten voor de lol, waarbij bijgevoerde dieren volgens kritiek amper een kans krijgen. Nu blijkt in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren dat de jachtkosten van de Oranjes worden betaald door… de ministeries van Binnenlandse Zaken en dat van Wonen, Wijken en Integratie! Wat is het volgende? Dat het onderhoud van de Koninklijke Stallen onder Buitenlandse Zaken valt en de dakpannen van Huis ten Bosch onder Ontwikkelingssamenwerking? De Partij voor de Dieren stelt wat mij betreft terecht aanvullende Kamervragen.

Goed werk Partij voor de Dieren

Het is goed en democratisch nodig dat we weten wat ons Koningshuis kost én wie dat precies betaalt. Uiteraard wij allemaal, uiteindelijk. Maar het is ook aardig om te weten welk departement welke bonnetjes krijgt. De Partij voor de Dieren noemt het onbeschaamd dat de gemeenschap opdraait voor de Koninklijke jachtkosten, en nog wel deels via het ministerie dat Nederland en vooral moeilijke stadswijken leefbaar moet houden. Ik kan die verontwaardiging goed volgen. Dit soort jacht dient primair geen ander nut dan het vermaak van mensen die door hun geboorte een titel hebben, en voor wie een boek lezen, een boswandeling of een stuk hardlopen blijkbaar niet boeiend genoeg is. En dat wordt dan ondergebracht bij het integratieministerie?

Adel is zelf bedreigde soort

Ik vind het allemaal zowel wat vermoeiend worden als pijnlijk. Dit tijdverdrijf met schietgeweren is passé, alleen heeft een miniem groepje hobbyknallers dat nog niet door. Zoals in Engeland ook is gebeurd, pikt de maatschappij het niet meer dat een klein groepje gefortuneerden in de natuur niet vogels, maar kogels laat fluiten (vrij naar Midas Dekkers). Dat de Oranjes dit blijven doen, getuigt dus niet van grote gevoeligheid voor de tijdgeest.

Zo krijgt núttige jacht een slechte naam

Daarnaast straalt dit negatief af op de functionele jacht op dieren die echt (vraat)schade veroorzaken. Ook die jacht krijgt zo een slechte naam. Ik vind het geschiet door prinsen, vrijvrouwen, jonkheren en freules ook niet logisch: de Europese adel is zelf al een bedreigde soort. Ik vermoed dat de adel net als vroeger denkt dit soort dingen in een soort splendid isolation te kunnen doen. Ons soort mensen heeft dat toch altijd gedaan? Daar vergissen ze zich echter in de mediamaatschappij.

Jacht strookt niet met voorbeeldfunctie

Een beetje krom vind ik hierbij ook dat ons koningshuis de mond vol heeft van Hoogstaande Zaken als integratie, niemand beledigen, het licht van Kerstmis et cetera, en dat het tegelijkertijd op het gebied van jacht politiek zo incorrect als wat is. Ik bedoel, tel de kersttoespraken van H.K.H. bij elkaar op en je kunt een aardig potje scrabbelen met 114 varianten op verantwoordelijkheid en tolerantie. Waar zijn al deze vrome begrippen als het om dierenwelzijn en jacht gaat? Ik ben het voor de verandering dus eens met de dierenpartij. Nu maar eens kijken of onze koningin het ook eens over de dierenrechten gaat hebben. Bijvoorbeeld tijdens haar komende kersttoespraak.

« vorige | volgende »

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    gerard vanhommerig

    stel : het lukt jullie om de jacht integraal te verbieden ,over tolerantie gesproken, Op kort termijn zijn akkerbouw produkten zwaar beschadigd de veehouderij krijgt te maken met een ongekende ziekte druk en tot slot maar het meest belangrijke de volksgezondheid wordt ondermijnd.

Of registreer je om te kunnen reageren.