Home

Achtergrond

Openstellen landgoed voor publiek noodzakelijk voor fiscaal voordeel

Het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit LNV heeft een lijst gepubliceerd met meer dan 1500 landgoederen die zijn opengesteld voor publiek. Dit openstellen voor publiek is voor de landeigenaren noodzakelijk om voor 100 procent in aanmerking te komen voor de fiscale voordelen uit de Natuurschoonwet 1928 (NSW).

Met deze fiscale faciliteiten is het landgoed makkelijker in stand te houden. Het landgoed moet dan wel minimaal 5 aaneengesloten hectare groot zijn. Of een historische buitenplaats van minimaal één hectare hebben. Daarnaast moet het landgoed voor minimaal 30 procent uit bos bestaan, of voor minimaal 20 procent uit bos en voor de helft uit natuurterrein.

De regeling is van belang voor de eigenaar, vruchtbreker of erfpachter van landgoed of buitenplaats die aan de bovengenoemde voorwaarde voldoet. Het is ook mogelijk samen met de buren een landgoed of buitenplaats te vormen die aan de voorwaarden voldoet.

Op de door LNV gepubliceerde lijst staan de naam, plaats en provincie van de landgoederen. De lijst is bedoeld om meer kenbaarheid te geven aan deze landgoederen en om recreanten te attenderen op de mogelijkheid deze landgoederen te bezoeken.

Meer informatie Overzicht opengestelde landgoederen
Meer informatie Rangschikking als landgoed: fiscale faciliteiten
Meer informatie Rangschikking als landgoed: voorwaarden
Meer informatie Rangschikking als landgoed: werkboek

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.