Home

Achtergrond 1 reactie

Ook derogatie zaaigraan voor Duitsland en UK

Duitsland en Groot-Brittannië hebben van de Europese Commissie toestemming gekregen de kiemkracht van zaaigraan tijdelijk te verlagen.

Vorige week honoreerde Brussel een vergelijkbaar verzoek van Frankrijk en Oostenrijk. Een Nederlands verzoek om gewoon graan als zaaigraan te mogen gebruiken is afgewezen.

De verzoeken aan Brussel om een uitzondering op de regels (derogatie) zijn ingegeven door het tekort aan zaaigraan in Europa. De opbrengsten zijn tegen gevallen. Bovendien is er meer vraag omdat boeren meer graan willen zaaien vanwege de hoge prijzen.

Duitsland mag van de Europese Commissie voor 2.500 ton winterrogge de eis voor de kiemkracht tijdelijk verlagen van 85 procent naar 80 procent. Groot-Brittannië mag 600 ton triticalezaad gebruiken met een kiemkracht van 70 procent. Frankrijk heeft al eerder een uitzondering gekregen voor 48.000 ton zaaitarwe en Oostenrijk voor 1.100 ton zaairogge.

Onlangs wees Brussel een Nederlands derogatieverzoek af om 4.000 ton gewone tarwe te mogen gebruiken als zaaizaad. Dit zaad wordt gekeurd en gecertificeerd, maar heeft geen veldkeuring gehad. Brussel wees dit verzoek af omdat voldoende zaaigraan aanwezig is in andere lidstaten. Volgens Plantum, de brancheorganisatie van veredelingsbedrijven, betreft dat echter zaad van rassen die ongeschikt zijn voor de teelt in Nederland.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Joris

    Wat word er toch gerommeld met de tarwe .We betalen straks 60 euro cent per kg voor het ,,zaaizaad,,,terwijl het gewone tarwe is die nu gemengd word. Reken uit je winst ,terwijl wij misschien straks 20 euro cent krijgen voor de gewone tarwe?

Of registreer je om te kunnen reageren.