Home

Achtergrond 162 x bekeken

Ook adviesraad tegen vrijgeven ozb

De Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) heeft forse kritiek op het kabinetsplan om gemeenten weer de vrijheid te geven de hoogte van de onroerendzaakbelasting (ozb) te bepalen.

Eerder dit jaar uitte de Raad van State ook al kritiek op het voorstel. Het kabinet en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) spraken in juni af dat de limiet op de ozb verdwijnt.

Tot dusver bepaalde het ministerie van Binnenlandse Zaken het maximum. Gemeenten mogen dat voortaan zelf doen, zolang ze gezamenlijk niet door een nog vast te stellen plafond breken. Overschrijden ze die macronorm wel, dan kan het Rijk ingrijpen door minder geld in het fonds voor de gemeenten te storten.

Die inperking van de gemeentelijke vrijheid is onnodig, onwenselijk en ook niet goed mogelijk, stelde de Rfv in een vandaag gepubliceerd advies aan staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken. De wens van het Rijk om te kunnen ingrijpen in het gemeentefonds, is bovendien "bestuurlijk ongepast''.

De Tweede Kamer spreekt morgen over het voorstel. Behalve de oppositiepartijen VVD en PVV heeft ook regeringsfractie PvdA moeite met onderdelen van het plan. PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen deelt het bezwaar van de Raad van State en de Rfv op de noodklep die moet voorkomen dat de belastingtarieven te sterk stijgen.

Als het Rijk daadwerkelijk via het gemeentefonds ingrijpt, zullen alle dorpen en steden daarvan de dupe worden. "De goedwillenden lijden dan onder de kwaadwillenden'', aldus Heijnen. De PvdA is wel voorstander van het streven om gemeenten meer vrijheid te geven over de ozb. De partij wil daarom dat het kabinet zoekt naar alternatieven die gemeenten ervan weerhouden om de tarieven buitensporig te verhogen.

De VVD wil dat het hele plan in de prullenmand gaat. Ook de PVV vreest dat de ozb-tarieven enorm zullen stijgen als dorpen en steden zelf de hoogte van deze belasting op huizen en andere panden mogen vaststellen. De Vereniging Eigen Huis is ook niet te spreken over het voorstel en vreest dat veel gemeenten de ozb met tientallen procenten zullen verhogen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.