Home

Achtergrond 246 x bekeken 1 reactie

'Ontkoppelde inkomenssteun is goede weerverzekering'

Betalingen aan boeren, die zijn losgekoppeld van de productie, vormen tegelijkertijd een efficiënte bescherming van boeren tegen risico's als oogstschade door slecht weer.

Dat heeft landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel gezegd in een toespraak in het Franse parlement, de Assemblée. Fischer Boel sprak over het gemeenschappelijk landbouwbeleid en de aanstaande aanpassing ervan, de 'health check'.

In Europa wordt al langer gepraat over het ontwikkelen van weerverzekeringen. Dat lijkt met de jongste uitspraken van de landbouwcommissaris ver weg.

Op 20 november presenteert Fischer Boel de Commissie-voorstellen voor deze aanpassing. Een verdergaande ontkoppeling van de steun maakt daar deel van uit. Over het algemeen gaat men er van uit dat er uitzonderingen blijven bestaan. In Nederland zijn met name de aardappelzetmeel en de kalverhouderij nog (deels) gekoppeld.

Ander belangrijk element is de hectaretoeslag of 'flat rate', hoewel Fischer Boel daarover gematigder lijkt geworden. “We moeten ons afvragen of sommige lidstaten verder kunnen in de richting van een model met een 'flatter rate'”, zei ze in Parijs.

De landbouwcommissaris brak opnieuw een lans voor plattelandsontwikkeling, haar stokpaardje. Om daar echt werk van te maken is het volgens haar nodig om veel meer geld, dat nu nog beschikbaar is voor inkomenssteun, af te romen (modulatie). Nu is dat verplicht 5 procent, maar dat percentage moet omhoog naar wellicht 13 procent.

Het geld voor plattelandsontwikkeling kan worden besteed aan nieuwe problemen, zei Fischer Boel. Naast risico-management noemde ze klimaatverandering, waterbeheer en de ontwikkeling van (tweede generatie-) biobrandstoffen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Arend

    Als de agrariers een redelijke prijs voor hun produkten zouden ontvangen,hadden ze geen inkomenssteun nodig en al helemaal geen weersverzekering

Of registreer je om te kunnen reageren.