Home

Achtergrond

Onderzoekers pleiten voor groen deltaplan

Onderzoekers van het Arnhemse kenniscentrum Triple E pleiten voor een groen deltaplan voor de grote steden.

De onderzoekers zien een rol voor bomen bij het opvangen van fijnstof rond scholen die in de buurt van een snelweg staan. In Nederland staan meer dan 100 scholen binnen 100 meter van een drukke autoweg. Daardoor komt te veel schadelijk fijnstof in de gebouwen.

Uit berekeningen blijkt dat bomen 15 tot 20 procent van de fijnstof kunnen opvangen. Naaldbomen vangen meer fijnstof op dan loofbomen. Groenblijvende soorten hebben de voorkeur, omdat ze ook in de wintermaanden fijnstof opvangen.

De bomen beschermen een gebied dat 15 maal hun hoogte bedraagt. Dus een bomenrij van 10 meter hoog beschermt een gebied van 150 meter. Naast bomen helpt ook dak- en gevelgroen bij het opvangen van fijnstof.

Volgens de onderzoekers bedraagt de waarde van bomen als luchtfilteraars €40 per jaar, meer dan de jaarlijkse onderhoudskosten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.