Home

Achtergrond 173 x bekeken 5 reacties

'Onderzoek naar duurdere voeding nodig'

De sterke prijsstijgingen van brood en andere voeding in Europa zijn mogelijk overdreven, vermoedt de christendemocratische fractie in het Europees Parlement.

De fractie vraagt de Europese Commissie om een onderzoek. "We moeten er zeker van zijn dat grote ketens hun dominante positie niet misbruiken via onredelijke prijzen voor voeding'', zei fractieleider Joseph Daul, zelf een boer uit de omgeving van de Franse stad Straatsburg. Op zijn aandringen houdt het parlement dinsdag een debat over de situatie.
De laatste maanden piekt de prijs van graan, door enkele mislukte oogsten en grotere vraag. Het leidt ook tot duurder veevoer. Vlees kan daardoor 30 procent duurder worden dan vorig jaar, raamde de Europese Commissie vorige maand.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gli

  Die vrije markt wordt door heel velen omarmt, ook wel door mensen uit de agrarische sector. Als multinational-achtigen het voor het zeggen krijgen kan het verdacht worden. Laat dan nma-achtige instanties controleren en ingrijpen. En verder? Zal de boerenproducent er veel beter mee af zijn met die vrije markt? Het zal duidelijk zijn dat de risico's groter worden. En de consument? Als die meent dat hij er zoveel beter mee uit de voeten kan, d.w.z. lagere prijzen voor de eerste levensbehoeften kan betalen, kan hem dit na een zekere tijd wel eens bitter tegenvallen. De zogenaamde steun die boeren zouden ontvangen hebben in de afgelopen decennia kon wel eens een even grote steun blijken te zijn voor de consument. Immers straks zullen veel agrariers afvallen omdat zij beneden de kostprijs moeten werken. Dat is maar een beperkte tijd vol te houden. Dus neemt het aantal agrariers af. Met steun van aan de agrarische wereld gelieerde banken blijven er natuurlijk wel productiebedrijven over, want er moet immers gegeten en gedronken worden! Tenzij men uit verre oorden alles wil laten aanvoeren en weinig of geen controle wil uitvoeren op het aangevoerde voedsel. (Ge-ent vlees, genetisch gemodificeerd voedsel?: geen probleem?!). En uiteindelijk zal toch de kostprijs betaald (moeten) worden van dat voedsel, want de meeste consumenten willen toch wel een ontbijt, een lunch en een warme maaltijd. Dan zal men eindelijk beseffen dat het nog niet zo gek was zoals de situatie voor 2007 was. Namelijk een voedselpakket dat in prijs geringe fluctuaties vertoonde, een landschap dat nog niet ontsierd was door flats van megabedrijven en een hardwerkende plattelandsbevolking die het in zich had om langs de weg der geleidelijkheid ook aan schaalvergroting te doen. Maar ja, wanneer de megabedrijven gevoed door multinationals het voor het zeggen hebben? Ik hou mijn hart vast, ook wat de prijzen betreft. Er zullen vast reacties komen dat ik er niets van begrijp en veel te zwart-wit denk! En wat ik dan hoop? Dat ik het inderdaad radicaal mis heb en dat het allemaal anders en veel beter verloopt!

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Dit is het gevolg van de vrije markt die de politiek toch altijd gewenst heeft ?

 • no-profile-image

  jan

  melk en vrije markt?
  inleveren die subsidies en premies van de laatste 50 jaar !!

 • no-profile-image

  boerenverstand

  Stel dat na dit onderzoek de feiten kloppen. Dan was het alleen een vertoning om een zondebok te zoeken.De ontkennende politieke fase is dan over.Dan moeten er politiek snel stappen worden ondernomen.Immers het hele kasteel van de EU-politiek heeft als hoeksteen overschotten. Dit was jaren de garantie voor lage voedselprijzen. Dus goed voor de economie van de industrie en een minder vitaal platteland.Met de komst van bio-diesel branden voedsel bergen als sneeuw voor de EU-zon weg
  Een ontwikkeling waarbij de letterlijke betekenis van zonde van toepassing is
  Alleen economie zal het laatste woord hebben.Dus wordt de EU-politiek gedwongen om alternatieve energie uit landbouwgewassen te verbieden.
  Het begin van dit tijdspad zie je al met zo'n onderzoek immers supermarkten houden elkaar wel scherp.Want er moet wel brood voor de aandeelhouders op de plank blijven.

 • no-profile-image

  Paul

  Misschien ook maar een onderzoek naar duur veevoer, en dure olie ?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.