Home

Achtergrond 187 x bekeken 4 reacties

Onbetrouwbaar Brussel

Voor Nederland is het onderwerp zelf (nog) niet zo relevant, wel de uitwerking daarvan. De Europese Commissie is geschrokken van de vele hectares die Europese akkerbouwers hebben aangemeld voor de ondersteunde teelt van energiegewassen.

En komt nu terug op afspraken. Zoals eerder de Nederlandse overheid met de MEP-regeling en recentelijk met de warmtekrachtkoppeling forse steken liet vallen, zo onbetrouwbaar toont Brussel zich nu. Halverwege de spelregels veranderen omdat het resultaat je niet bevalt of omdat de marktomstandigheden veranderen, deugt niet. Nederlandse boeren en tuinders dienen daar krachtig rekening mee te houden als de EU weer eens ergens om verlegen zit en hen via financiële lokkertjes probeert te paaien.

Europa maakte zich nog niet zo lang geleden zorgen: zij vreesde een tekort aan grondstoffen door de hausse in onder meer de VS. Daarom beloofde zij een hectarepremie van 45 euro bij de teelt van energiegewassen. Het gevolg is dat veel boeren inschreven op die subsidie en het areaal energiegewassen springt van 1,2 miljoen in 2006 naar 3 miljoen dit jaar. De Commissie wil nu snel de premie verlagen naar 30 euro.

Dat is niet uit te leggen, helemaal niet omdat de EU (landbouw)geld zat heeft. Er zijn miljarden euro’s over omdat minder is uitgegeven aan exportsteun en interventie. Dat valt niet te rijmen, zeker niet met de zeer ambitieuze EU-doelstellingen voor duurzame energie.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kusters

  Ik vraag me af hoe je de melding naar Brussel kan doen ? Wij hebben in september 2007 koolzaad ingezaaid,maar tot nu toe nergens kunnen melden!Wie kan me daar antwoord opgeven?

 • no-profile-image

  Dijkstra

  Verbaast me niets dat Brussel de subsidie verlaagt. Politiek heeft geen geheugen en geen geweten.

 • no-profile-image

  willem

  Weer een prachtige manier om investeerders voor de ontwikkeling van duurzame energie weg te jagen...hoe kun je nou vertrouwd en duurzaam worden als de overheden zich al onder hun beloftes uitprutsen. Wanneer willen ze dan wel eens echt iets laten doorontwikkelen? Als fossiele energiebronnen op zijn en hun Q7 / A8 / X5 of Bentley opeens stil komt te staan?

 • no-profile-image

  dj

  verbaasd mij ook niiks dat subsidie verlagen.Het lijkt wel de San regeling(oftewel subiedie voor broedende vogels)
  Daar gaat alle subsiedie geld naar controlerende a.i.ders ipv boeren die het goed voor hebben met de vogels in daar een kleine vergoeding voor krijgen. maarja zo werkt dat hier in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.