Home

Achtergrond 170 x bekeken

Olieprijs boven 92 dollar per vat

De olieprijs is vandaag voor het eerst in de geschiedenis boven de 92 dollar gekomen.

Op de termijnmarkt in New York noteerde een vat olie voor levering in december 92,22 dollar. Daarna zakte de prijs door winstnemingen wat weg en werd een slotstand genoteerd van 91,86 dollar.

De prijs is de afgelopen dagen onder meer opgelopen door de spanningen in het Midden-Oosten. De Verenigde Staten hebben besloten sancties op te leggen tegen Iran. Daarnaast hebben Turkse troepen zich aan de grens van Irak verzameld voor een mogelijke aanval op Koerdische rebellen. Verder zijn er problemen met de olieproductie in Nigeria.

De oplopende prijs hangt ook samen met dalende olievoorraden in de Verenigde Staten. Woensdag kwamen daarover tegenvallende cijfers naar buiten. De stijging wordt ook in verband met gebracht met het werk van speculanten. Verder speelt de zwakke dollar mee omdat olie in dollars wordt verhandeld.

Gecorrigeerd voor inflatie is geen sprake van een recordprijs, maar het huidige prijsniveau komt daar zo langzamerhand wel dicht in de buurt. In 1980 kostte een vat ruwe olie 38 dollar. Omgerekend naar de huidige situatie zou dat nu tussen de 96 en 101 dollar zijn.

De Amerikaanse minister van Financiën Paulson toonde zich gisteren bezorgd over het oplopende prijspeil. In een vraaggesprek met een Amerikaans radiostation verklaarde hij dat de dure olie niet gunstig is voor de economie. Overigens zei Paulson wel dat de Amerikaanse economie er gezond voor staat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.