Home

Achtergrond 154 x bekeken

Olie springt van record naar record

De olieprijs beleefde deze week een ongekende opmars en doorbrak meerdere records.

Vandaag overschreed de prijs van een vat ruwe olie verscheidene keren de grens van 90 dollar. Twee uur voor de opening van de beurzen op Wall Street kostte een vat 89,82 dollar.

De stijging wordt veroorzaakt door een aantal factoren. Door de zwakke dollar - die deze week ook een laagterecord ten opzichte van de euro bereikte - loopt de vraag naar olie op, omdat de grondstof voor sommige landen buiten de Verenigde Staten minder duur wordt. Ook is een lage dollar voor veel beleggers aanleiding om van valuta over te stappen op oliefondsen.

Daarnaast zijn de oplopende spanningen in het noorden van Irak en oosten van Turkije verantwoordelijk voor het stijgen van de olieprijs. Het Turkse parlement gaf woensdag het leger toestemming om militair op te treden tegen Koerdische strijders in Noord-Irak. Als de onrust in het gebied toeneemt, kan de levering van olie uit Irak in gevaar komen. Sommige handelaren denken dat de prijs zelfs naar 100 dollar per vat kan gaan stijgen.

De prijs van diesel en lpg steeg deze week in Nederland eveneens naar recordhoogte. Een liter diesel kwam met een prijs van 1,139 euro per liter boven het record van oktober 2005 terecht. LPG bereikte een recordhoogte van 0,638 euro per liter.

De organisatie van Olie Exporterende Landen, de OPEC, overweegt een extra bijeenkomst in te lassen om een eventuele verdere verhoging van de productie te bespreken. Een eerder afgesproken productieverhoging met een half miljoen vaten per dag gaat per 1 november in.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.