Home

Achtergrond 188 x bekeken

Oktober was droog en vrij zonnig

Na een lange periode met uitzonderlijke weersomstandigheden is het weer de laatste tijd doorgaans gewoon voor de tijd van het jaar.

Oktober is de vierde maand op rij met meest normale weersomstandigheden. Wel verloren de bomen hun bladeren dit jaar eerder dan vorig jaar herfst, meldt het KNMI.

Met circa 10,1 graden in De Bilt week de temperatuur nauwelijks af van normaal. De zon scheen landelijk gemiddeld zo'n 120 uur tegen 105 uur normaal. Door hardnekkige mist of lage bewolking bleef de zon op een aantal plaatsen lang schuil waardoor de ene plaats vaker zon had dan de andere.

Het veelal rustige weer is kenmerkend voor hogedrukgebieden die zich in onze naaste omgeving ophielden. Daarom viel er ook weinig neerslag: gemiddeld over het land zo'n 37 millimeter tegen 78 millimeter normaal.

In Zuid-Europa was het weer extremer. Vooral Spanje had veel regen te verduren. Valencia aan de Spaanse oostkust en ook de Balearen kregen herhaaldelijk storm en zware buien over zich heen. In het weekeinde van de 20e viel de winter in met flinke hoeveelheden sneeuw in de Alpen. Zelfs in de bergen in Zuid-Italië kwam het op grote schaal tot sneeuwval en ook de Balkanlanden werden op veel plaatsen wit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.