Home

Achtergrond

Oekraine wil export tarwe verruimen

Oekraine is van plan om op 1 november de beperkingen voor de export van tarwe te versoepelen.

Dat zou de druk op de graanmarkt moeten verlichten. Dat meldt het persbureau Agra Europe. Het persbureau baseert zich op uitlatingen van Anatoly Kinakh, de Oekraiense minister van economische zaken.

Dit betekent een politieke ommezwaai. Oekraine heeft eerder dit jaar de graanexport flink aan banden gelegd omdat de binnenlandse oogst was tegen gevallen door langdurige droogte tijdens het groeiseizoen. De eerste exportquotering is in juni ingesteld en gold tot oktober. In september is de exportquotering verlengd tot maart volgend jaar. Volgens Agra Europe wil de regering nu het exportquotum voor tarwe verruimen.

Oekraine heeft dit jaar totaal 28 miljoen ton graan geoogst. Het land heeft de graanexport van oktober dit jaar tot maart volgend jaar gesteld op een maximum van 1,2 miljoen ton. In die periode mag maximaal 600.000 ton mais, 400.000 ton gerst en 200.000 ton voergraan worden verkocht aan buitenlandse afnemers.

Volgens minister Kinakh heeft Oekraine dit jaar 14,5 miljoen ton tarwe geoogst. Daarvan kan volgens hem 4 miljoen ton worden uitgevoerd, meer dan het tot nu geldende exportquotum.

Of registreer je om te kunnen reageren.