Home

Achtergrond

Oceanen nemen steeds minder CO2 op

Oceanen nemen steeds minder kooldioxide (C02) op, het broeikasgas dat vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen als olie, kolen en gas.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse Universiteit van East Anglia, waarover de BBC zaterdag berichtte. De wetenschappers reppen van een "verrassende en zorgelijke'' uitkomst van een onderzoek dat tien jaar in beslag nam.
Ongeveer de helft van de C02 die door mensen wordt geproduceerd, wordt opgenomen door de natuur zelf, bijvoorbeeld door oceanen. Wetenschappers hebben al vaker gesteld dat oceanen de aanvoer niet langer meer kunnen verwerken en dit onderzoek onderstreept die visie. Hoe minder de "verzadigde'' oceanen kunnen opnemen hoe meer kooldioxide in de atmosfeer blijft en hoe groter het klimaatprobleem.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.