Home

Achtergrond 461 x bekeken 2 reacties

Nuchtere analyse Vermeer

De analyse van ZLTO-voorzitter Antoon Vermeer over het effect van de GMO-subsidies op de groente- en fruitsector slaat de spijker op z’n kop.

Op zich is er niets mis met de Brusselse GMO-subsidies. In veel landen in de Europese Unie, ook in Nederland, heeft steun voor bundeling van telersactiviteiten nut. Het kan de telers helpen om zich sterker te maken tegenover het grootwinkelbedrijf of andere grote afnemers.
In de vollegrondssector kan zo met de GMO-steun nog heel wat krachtenbundeling worden bereikt.

In de groente- en fruitsector is het een ander verhaal. Tenminste, in Nederland. Hier was door de vorming van The Greenery en Fruitmasters al sprake van een sterke bundeling. Deze grote partijen worden de laatste jaren niet verder versterkt. Vooral de positie van The Greenery is hard afgebrokkeld. Telers en handelaren zochten andere combinaties.

Op zich prima. Maar de GMO-steun is in deze situatie eerder een aanjager van versnippering dan van bundeling. Tachtig miljoen per jaar kan dan een hoop schade aanrichten voor een hele sector.

Dit constateren klinkt bijna als vloeken in de kerk, want de GMO-steun wordt hevig gekoesterd. Begrijpelijk, want het is een uitstekend smeermiddel. Het effect ervan is alleen zo pervers.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  Iedereen over zijn omzet eigen gmo gebruik je het niet dan mag je het verkopen aan de hoogst biedende, die het wel kan gebruiken. dus omzet 1 mlj, dan 41.000 euro gmo anders ruilen tegen bv 75% aan een collega is 30.750 iedereen te vreden en geen concurentie vervalsing voor br telers die niet zoveel meer investeren.

 • no-profile-image

  Jac

  ik ben het eens met dhr Vermeer. Wat mij betreft wordt die GMO vandaag nog afgeschaft. Ondanks GMO zijn ook wel goede dingen gebeurd maar voor de lange termijn brengt dit soort subsidie alleen maar ergernis. Kijk maar eens hoeveel grote pakstations en zo gebouwd zijn omdat het subsidiabel was en niet omdat het rendabel was.
  Hoe kunnen vertegenwoordigers van afzetorganisaties met droge ogen beweren dat de uitbreiding van het aantal telersverenigingen geen concurrentie is?? natuurlijk is dit concurrentie! Ook de reactie van Johan van Haarlem van de NFO, dat door GMO de toekomst van de fruitteelt verbetert is door de nieuwe rassen vind ik niet juist immers deze rassen waren er al en er zijn op dit moment in de wereld tig 'nieuwe rassen'die allemaal in het bovenste sigment een cent proberen mee te pakken, dus veel onderling concurrentie. Al met al geen grote verbetering door GMO.

Of registreer je om te kunnen reageren.