Home

Achtergrond 159 x bekeken

Noord-Holland wil sterkere positie in Nuon

De provincie Noord-Holland wil het belang in energiebedrijf Nuon uitbreiden. Daarmee wil de aandeelhouder, die momenteel een belang van 9,8 procent heeft, de financiële positie versterken.

”Een belang levert altijd meer rendement op dan het kost”, zegt Albert Moens, gedeputeerde voor GroenLinks. Ook streeft Noord-Holland naar meer zeggenschap.

Het geld voor het uitbreiden van het belang in Nuon ligt ”niet in de brandkast”, stelt Moens. De provincie, die ervan uit gaat dat uitbreiding met 1 procent al snel circa 150 miljoen euro kost, onderhandelt onder meer met de Bank Nederlandse Gemeenten over een lening.

De stap van Noord-Holland komt kort nadat de fusie tussen Essent en Nuon (samen een omzet van zo’n 12 miljard euro) mislukte als gevolg van de Splitsingswet. Deze verplicht Nederlandse energiebedrijven zich uiterlijk in 2011 te splitsen in een netwerk- en een leveringsdeel en maakt ze kwetsbaarder voor overnames door buitenlandse bedrijven als het Britse Centrica en het Duitse RWE.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.