Home

Achtergrond 1 reactie

Nitraatscores middelen

Nederland kan in 2015 voldoen aan de Europese nitraatnorm van 50 milligram nitraat per liter grondwater. Dat is de centrale uitkomst van het langverwachte onderzoek van het Milieu- en Natuurplanbureau naar het Nederlandse mestbeleid.

Er zit een mits aan deze conclusie: de norm wordt alleen gehaald als de nitraatconcentraties worden gemiddeld over het hele land. De zuidelijke zandgebieden komen hoger uit, de kleigebieden blijven flink onder de norm.

De grote vraag is nu of de Europese Commissie die middeling accepteert. Nederland heeft eerder aangegeven de norm voor alle regio’s te laten gelden. Daarmee dreigt Den Haag zich roomser dan de paus op te stellen. Het kleine Nederland mag als geheel als intensief agrarisch gebied worden beschouwd, de meeste EU-lidstaten kennen dergelijke intensieve regio’s. Ook die landen zullen in die gebieden de norm niet halen en daarom aandringen op het middelen van de resultaten.

Er is in meer opzichten te pleiten voor deze aanpak op basis van al zeer streng mestbeleid, zonder boeren en tuinders een vrijbrief te geven. Nog strengere normen opleggen aan de plantaardige sectoren zal linea recta leiden tot een productiedaling. Dat kan voor niemand het doel zijn in een tijd waarin een van de grote vraagstukken is hoe de groeiende wereldbevolking te voeden.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    willem

    Als alle andere lidstaten ook over het gehele land wordt gemiddeld is het niet meer dan normaal dat dit bij Nederland ook kan. Nederland kan dan wel intensief zijn, er wordt ook ruim meer product per hectare gehaald dan in welk land dan ook!

Of registreer je om te kunnen reageren.