Home

Achtergrond 220 x bekeken

Nieuwe bouwconcepten voor glastuinbouwgebieden

InnovatieNetwerk presenteert in november het nieuwe project Bouwen met Groen en Glas.

Hierbij worden planten en technologieën gebruikt uit de glastuinbouw om het klimaat in bijvoorbeeld woningen, bedrijven en scholen te regelen.

De inspiratie van dit idee komt uit het project Kas als Energiebron, want tijdens dit project is gebleken dat planten een koelend effect hebben; tweederde van de koeling in de kas vond plaats door de (water)verdamping van planten.

Wanneer er nu meer planten in woningen, verzorgingstehuizen en kantoren komen, zal hierdoor in de winter een minder droog klimaat ontstaan. Anderzijds zal teveel vocht in de lucht in de zomer juist onprettig zijn, zodat gecondenseerde koeling noodzakelijk is, net zoals bij Kas als Energiebron.

Hieruit kan een compleet nieuw klimaatconcept voor de bedrijven, scholen en bijvoorbeeld zorginstellingen ontstaan dat zowel warmte als koeling levert. Wanneer het concept aanslaat, snijdt het mes volgens Peter Oei van InnovatieNetwerk aan verschillende kanten. "Zo is het een manier om meer planten te verkopen en wordt het energieverbruik teruggedrongen."

Een ander groot voordeel zou zijn dat wanneer de bebouwde omgeving het concept gaat gebruiken de gebouwen meer gaan lijken op kassen. "Hierdoor zouden ze prima passen aan de rand van een glastuinbouwgebied, waardoor bebouwing en kassen beter in elkaar overlopen. Er zouden hiermee geheel nieuwe bouwconcepten kunnen ontstaan voor nieuwe glasgebieden."

InnovatieNetwerk gaat verschillende concepten uitwerken om het idee te vermarkten. Ze is daarvoor in gesprek met de Floriade, de gemeente Amsterdam en teler Stef Huisman.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.