Home

Achtergrond

Nieuwe Europese welzijnseisen diertransport

Er gelden nieuwe welzijnseisen in de Europese Unie voor het transport van dieren. Voertuigen waarmee vee gedurende langer dan 8 dagen wordt vervoerd, moeten aan extra voorwaarden voldoen. Dat heet de Europese Commissie bekend gemaakt.

Het moet mogelijk zijn het vee van drinkwater te voorzien en er moeten voorzieningen aanwezig zijn die het klimaat kunnen regelen. Vervoeren van pasgeboren dieren en hoogdrachtig vee mag helemaal niet meer. Scholing is voor vervoerders van dieren voortaan verplicht en vanaf 2008 moeten ze over een certificaat beschikken waaruit blijkt dat ze goed zijn opgeleid voor hun taak.

Nieuwe wagens voor veetransporteurs voor vervoer over grote afstanden worden voorzien van een navigatiesysteem. Zo is het mogelijk de reis- en rusttijden te controleren. Oudere voertuigen moeten vanaf 2009 over een dergelijk systeem beschikken.

Er zijn geen punten in de nieuwe regelgeving opgenomen over de transportduur en de bezetting van de wagens. De voorstellen daarvoor zijn afgewezen en nieuwe voorstellen daarvoor zullen eind 2009 worden ingediend. De European Food Safety Committy heeft zich al gebogen over het punt van de aanvaardbare bezetting van de wagens tijdens transport.

Meer informatie Bekendmaking op site Europese Commissie

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.