Home

Achtergrond 298 x bekeken 5 reacties

Niet meer geld voor biologische landbouw

Voor stimulering van de biologische landbouw trekt minister Verburg (LNV) niet meer geld uit.

Dat heeft de minister gistermiddag in de Tweede Kamer gezegd in een technisch overleg over haar begroting voor 2008. Bij indiening van de begroting op Prinsjesdag kondigde de minister aan dat ze een nieuwe nota in voorbereiding heeft over de biologische landbouw.

Een aantal fracties veronderstelde dat daar ook extra geld aan gekoppeld is, maar konden dat in de begroting 2008 niet vinden. Dat is er ook niet, verklaarde Verburg. ,,Minder geld betekent niet ook minder beleid en ook niet minder inzet.’’ De stimuleringssubsidies waarvoor LNV in het verleden geld uittrok vindt Verburg nu niet meer nodig.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  catharinus

  een hele strop voor al die projectbureau's,
  ik denk dat meer dan de helft van het uit gegeven subsidiegeld op gaat aan dit soort bedrijven die 900 euro per dag in rekening brengen.

 • no-profile-image

  bio melkveehouder

  Wat extra geld voor onderzoek en wat extra omschakelsubsidie had van mij wel gemogen. Wat me opvalt is dat de minister streeft naar een groei van de biologische landbouw naar 15% in 2011. Ik weet niet of er dan uitgegaan wordt van omzet in voedingsmiddelen, areaal of productie, maar dit zou al snel een vervijfvoudiging in 4 jaar betekenen. Ik denk dat een groei van een procent of 10 per jaar veel wenselijker is voor een stabiele markt, maar waarom roep je 15% in 2011 als iedereen weet dat als 5% gehaald zou worden dit een hele prestatie zou zijn.

 • no-profile-image

  leo

  eindelijk iemand die weet hoe de vork in de steel zit goedzo melkveehouder mijn steun heb je van biologischlegpluimveehouder leo

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Natuurlijk hoeft de minister deze tak niet extra te stimuleren. Als er goede prijzen voor het biologisch produkt betaald worden dan stappen er vanzelf boeren over . Een extra stimulering geeft alleen maar extra aanbod van biologisch product terwijl de vraag er misschien niet is , met als gevolg lagere prijzen voor de boer.

 • no-profile-image

  bentuwel

  Niets mis mee om een nieuwe afzetmarkt mee in de benen te helpen. Alle landbouw takken hebben wel een of andere vorm van hulp gekregen in het verleden. Maar eens komt de tijd dat men zich zelf moet zien te redden, ook niks mis mee. Ik denk dat de totale afzet in de afgelopen jaren is gegroeit voor alle produkten, regulier of bio. Nu komt het erop aan om markt aandeel vast te houden. En daar vindt ik subsidiegeld voor bio verkeerd besteed. Deze sector zet zich in de media af tegen het reguliere produkt als gezonder en diervriendelijker. Wat in werkelijkheid niet zo is. Biologisch brengt naar mijn mening meer risico's voor volksgezondheid en de dieren zijn niet altijd beter af. De dieren hebben bijvoorbeeld vaker last van ziektes, waarvan sommige over kunnen gaan van mens op dier. Reguliere produkten worden aan alle kanten zo scherp gecontroleerd dat er alleen maar veilig geproduceerd kan worden. Dieren hebben een gecontroleerd klimaat, voeding en gezondheidszorg. Dus daar hebben ze het ook niet altijd slecht, al wil men dat wel doen geloven. Dus goedzo minister de bio sector moet zelf aan de slag. Hopelijk gaan wel voor een "clean fight"met de reguliere sector.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.